Monday, 30 November 2015

How to Connect GReddy e-manage blue

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Kali ini saya kongsikan perkara paling basic utk emanage iaitu bagaimana nak connect Laptop dengan e-manage.



GReddy e-manage lama (jenis panjang) menggunakan cable usb dan seriel port (9 pin).
Untuk laptop/pc lama yang ada Seriel port tiada masalah dengan cable ni.
Tetapi, laptop baru sekarang ini semuanya usb port. Mcmana nak connect emanage?

 Mudah je, anda hanya perlu membeli di kedai yang menjual accessories PC.
1. Cable cucuk utk ke emanage (usb to seriel port (9 pin))


2. RS232 - usb adaptor . (pastikan install driver usb adaptor)

 * tak boleh ye cucuk usb-usb dari laptop ke emanage walaupun usb port sama.

Sambungan cable tu akan jadi mcm ni..



Lepas dah beli cable dan adaptor, download software emanage blue version 1.49 (sehingga version 1.1-jika perlu-)

PASTIKAN LAPTOP/PC ADALAH WINDOW XP.
PASTIKAN LAPTOP/PC ADALAH WINDOW XP.
PASTIKAN LAPTOP/PC ADALAH WINDOW XP.

Window Vista, Window 7/8, boleh, tapi biasanya akan ada masalah bila nak berurusan dengan emanage lama ni...

Lepas dah on Laptop/PC, cucuk seriel cable pada emanage dan RS232 adaptor sampai la ke Laptop/PC. "ON" kunci kereta. Buka software "GReddy e-manage support tool". nanti akan keluar pop up, ~ONLINE, emanage data loading~
Klik Ok.

Dah boleh masuk dan ubah data dalam emanage tu.. Jika emanage anda ada Security Pin, anda tiada pilihan lain utk Log masuk melainkan Clear MAP (emanage akan HARD reset-semua data dalam emanage hilang-)

OK, Mudahkan?
Sebarang persoalan boleh diajukan pada ruang yang disediakan..
Sekian...

1 comments:

  1. salam tuan,

    sy ingin bertanya...
    Jika kita clear MAP. maka data/setting akan hilang. bagaimana cara nak setup semula datang tu?
    @ save data untuk digunakan semula?
    2.bagaimana ingin ketahui emanage kita rosak/mulfunction ?
    sekian terima kasih tuan

    -zaxk-

    ReplyDelete