Friday, 15 May 2015

TUNING AIR FUEL RATIO (BAHAGIAN 3)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Kali ini saya akan sambung bab Tuning Air Fuel Ratio (AFR) menggunakan sistem Piggyback (eManage Blue).
Pada Entri lepas, fungsi asas bagi eManage telah pun saya ceritakan, kali ini saya akan berkongsi Fungsi yang lebih advance yang terdapat dalam eManage.


3. Vtec/Mivec Seting

Fungsi ini membolehkan kita membuka VTEC/Mivec lebih awal atau lambat dan kita juga boleh menambah minyak (air flow) apabila VTEC/Mivec On.
Untuk menggunakan fungsi ini, Jumper JP3 dalam eManage di setkan 2-3 bagi membolehkan Emanage mengeluarkan voltage 12v (wayar kuning- VTEC Out) untuk pergi ke Solenoid VTEC.
Pada MAP, kita perlu pilih RPM dan kadar load mana (sama ada dari TPS atau Map Sensor voltage) untuk di ON kan VTEC/Mivec.

Selain daripada itu, output 12v ini juga boleh digunakan untuk sistem Water Spray Intercooler, Methanol Injection, Shift Light dan lain-lain mengikut kreativiti anda.4. Anti Engine Stall Setting

Berfungsi untuk mengawal Iding enjin (turbo) semasa Blow Off Valve mengeluarkan lebihan tekananan udara ke atmosfera dimana terdapat satu keadaan, tekanan udara dari turbo tendang balik ke Air Flow Sensor dan menyebabkan Air Flow Sensor mengesan kemasukan udara yang banyak, dan mengeluarkan bacaan (voltage) yang tinggi ke ECU. ECU pula akan mengarahkan Injector Spray fuel yang banyak, padahal Throttle tertutup rapat. Keadaan ini menyebabkan enjin menjadi "seakan hendak mati" disebabkan terlebih Fuel.

Caranya adalah, dengan merekod Real Time Analysis, dan lihat Data Analysis, ambil bacaan Voltage Air Flow Sensor semasa enjin Idling.

Selepas itu, masukkan nilai voltage tadi ke dalam MAP Anti Stall. Katakan idling 900 RPM, masukkan nilai tersebut dari 900 RPM sehingga 500 RPM dan nilai TPS letakkan 1 %. Dengan ini, apabila kedudukan TPS bawah 1 % (semasa pedal minyak dilepaskan) Emanage akan menghantar nilai Voltage yang dimasukkan tadi ke ECU tanpa mengmbil kira voltage yang terhasil dari Air Flow Sensor. OK, Setel masalah.
Selain daripada itu, fungsi ini juga berkeupayaan untuk mengawal idling yang "menggila" bagi High Profile/High Lift Camshaft.


5. BOOST LIMITER CUT SETTING

Berfungsi untuk membuang limit voltage yang terhasil daipada Map Sensor/MAF Sensor. Contohnya, Enjin Mira L2, dari boost asal hendak dinaikkan kepada 1.5 bar. Bila turbo boosting, sampai je 1 bar, ECU dah cut Fuel (pada Injector) sebab MAP Sensor dah kesan Boost yang lebih daripada limit.

Jadi, cara untuk membuang Cut tersebut adalah dengan melihat voltage yang terhasil oleh MAP Sensor semasa Fuel Cut didalam Function "Real Time Analysis" dan ambil bacaan tersebut.
Katakan, semasa boosting, Fuel Cut, bacaannya 4.9 volt. Pada ruang Boost Limit Setting, kita hanya perlu mengecilkan nilai volt. Katakan samasa Fuel Cut, RPM adalah 5000. Jadi, start 5000 hingga 8000 RPM (sampai limit RPM), voltage diubah kepada 4.7 volt.


Dengan ini, Emanage akan mengeluarkan voltage 4.7 volt kepada ECU walaupun boost melebih 1 bar.

Fuel perlu ditambah melalui Additional Injection MAP bagi memastikan AFR cukup dengan kadar boost yang diinginkan.


6. Additional Injection MAP + Acceleration MAP

Pada asasnya, fungsi ini bertujuan untuk menambah Fuel semasa MAP sensor/ MAF sensor telah mencapai limit voltage.  Contohnya, ketika Fuel Cut 5000 RPM, bacaan AFR menjadi semakin Lean sehingga RPM Cut (disebabkan Air Flow telah dilimitkan volt nya). Kita perlu memasukkan nilai dari (1 hingga 100%) pada Additional Injection MAP. Dengan ini, emanage akan mengawal kadar bukaan injector berpandukan nilai % yang kita masukkan tadi. Jika besar nilai %, maka lebih lama masa injector terbuka bagi membolehkan penambahan Fuel dilakukan sehinggalah kita mendapat bacaan AFR yang betul.
 Map ini juga boleh digunakan untuk menambah Fuel di semua RPM dan Load jika kita tidak mahu menggunakan Air Flow Adjustment Map.

Accleration MAP - ianya hanya akan berfungsi apabila Additional Injection Map digunakan. Fungsinya adalah untuk menambah Fuel semasa mula-mula memecut (kedudukan throttle 0 - 40% dan RPM 1000 - 5000). Situasinya begini, katakan semasa gear 2, RPM 2000, TPS 4 %, nilai AFR adalah 14.1. Kita tekan pedal minyak secara mengejut sehingga RPM 6000, nilai AFR dari 14.1 tadi menjadi 18.5 (lean) dan kembali menjadi 12.8. Keadaan ini disebabkan respon yang lambat dari injector untuk memengeluarkan Fuel secara mengejut (enjin juga kemungkinan besar akan mengeluarkan bunyi knocking disebabkan tidak cukup Fuel). Dengan menggunakan Acceleration MAP, kita boleh menambah Fuel di bahagian Lean tadi supaya nilai AFR menjadi lebih baik.


7. Sub Injector MAP

Ianya berfungsi untuk mengaktifkan Injector tambahan. Jumper JP5 dalam emanage perlu disetkan kepada 1-2. Emanage Blue berupaya mengawal 2 injector tambahan. Cara tune sama sahaja dengan Additional Injection Map. MAP ini hanya digunakan apabila injector asal telah habis ditune, tetapi Fuel masih tidak mencukupi.


Setakat ini dahulu perkongsian saya mengenai Tuning Emanage Blue. Moga-moga ada manafaatnya kepada anda. Saya mengalu-alukan sebarang persoalan dan teguran.

Sekian, terima kasih.

2 comments:

  1. salam en khairul,,,,,saya nak taye,,,,nape ye,,air flow reading dia bagi dalam hz bukan v,,,dan map anti stall pn dia dalam hz?

    ReplyDelete
  2. sya menghadapi masalah,,bila spooling sikit atau boost masuk je sikit atau boosting,,,,lepas off throttle n saya free gear rpm akan drop bawah 1000 dan engine seakan nak stall dan kadang2 stall,,,,tapi kalo crusing tiada spooling atau boosting saya off throttle rpm akan drop dan maintain pada idle 1000.....

    ReplyDelete