Wednesday, 11 January 2017

Pelbagai Variasi Stand Alone. Nak pilih yang mana?


Enjin Kereta anda mungkin telah tiba masanya untuk "upgrade" sistem "perkomputeran" atau lebih dikenali sebagai Engine Management System bagi menyesuaikan nisbah campuran udara dan bahan api serta pengaturan sistem pembakaran (Ignition Timing) sesuai dengan tahap modifikasi enjin anda.

Namun terdapat banyak pilihan, daripada nama "terkenal" seperti Haltech , Motec , Microtech , Link hingga ke nama yang jarang kita dengar seperti Emerald. Mana satu pilihan anda ? Perlukan membeli Motec M150 ? Kali ini kami kongsikan beberapa Tips, bagi memudahkan anda membuat pilihan.


Spesifikasi VS Aplikasi

Kegunaan apakah enjin anda bakal digunakan?
Itulah "Kunci" kepada jawapan yang akan dihuraikan. Setiap "Advance Function" yang tedapat dalam sesuatu managment ada "harga" tersendiri. Dengan mengetahui apakah Aplikasi yang bakal enjin itu perlukan, lebih mudah untuk kita membuat pilihan. Dalam ini, kami menggunakan Brand Haltech sebagai contoh perbandingan.

CONTOH 1. Enjin 4G93 DOHC (NA):

Enjin ini bakal digunakan dalam mood "Daily Drive", mahukan penjimatan (Fuel Consumption) disamping ada sedikit power dan boleh "belanja" (launch control) ketika keluar pada  malam minggu. Enjin ini juga mahu gantikan sistem Ignition daripada Waste Spark kepada Direct Fire (Individual Coil). Bajet yang ada bagi "Owner" enjin ni hanya sekitar Rm3500.00

Jadi berdasarkan pilihan gambar dibawah, Spesifikasai yang hampir dengan kadar bajet yang ada, Haltech Sprint 500 sangat sesuai digunakan.

CONTOH 2. Enjin 4G63T (Turbo):

Enjin ini bakal digunakan bagi Drag Race. Bahan bakar, Methanol. Memerlukan 8 Injector bagi support Boost 3 Bar. 4 Injector akan jalan masa idling dan Low Boost,  lagi 4 injector akan jalan masa High Boost.  Enjin seperti ini, memerlukan Tuner memantau parameter seperti Pressure Fuel Pump, Pressure Oil Pump, Exhaust Gas Temp bagi setiap silinder. Bagi enjin seperti ini, setup traction control amat diperlukan bagi memudahkan kenderaan bergerak laju tanpa ada masalah Traction. Bagi kes seperti ini, Haltech Sport 2000 dan Elite 1500 akan menjadi pilihan. Harga??Input dan Output

Apakah yang membezakan antara Haltech Sprint 500 dengan Haltech Elite 1500?
Jika dilihat dari rajah diatas, kita akan lihat perbezaan ketara dari segi Input dan Output. Perkara ini yang perlu kita lihat betul-betul, adakah ianya sesuai dengan apa yang bakal digunakan.

Seperti CONTOH 2 tadi, Enjin Drag Race akan beroperasi pada tahap paling kritikal. Jadi amat penting supaya setiap sensor yang ada pada enjin dapat dibaca terus oleh Engine Management System. Ini membolehkan Tuner melihat sebarang kemungkinan kerosakan yang akan berlaku pada enjin dan boleh dicegah dengan menggunakan "safety future" yang terdapat dalam Engine Management System. Bila mana Input banyak, segala sensor yang ada pada enjin boleh dipantau berbanding dengan Haltech Sprint 500 yang hanya ada 2 input sahaja.

Begitu Juga dengan Function Output, apa yang boleh Engine Management kawal untuk melancarkan lagi operasi enjin. Output boleh digunakan untuk mengawal Wastegate, solenoid (vvt/ mivec/ vtec), Intercooler Spray, Shift Light dan sebagainya.

 Jika anda ingin gunakan pada enjin 6 silinder, dan ingin menggunakan Sequential Fuel dan Ignition, anda boleh pilih Haltech Sport 2000 kerana ia mampu mengawal 6 silinder Injector dan Ignition. (dengan melihat Injection dan Ignition outout)

Bagi enjin Rotary, Ada beberapa pilihan Engine Manegement System yang boleh Support Engine Rotary. Ianya boleh dilihat melalui Spesifikasi Pengeluar.


Injector Size

Bagi Aplikasi enjin menggunakan Injector yang terlalu besar, adalah lebih baik menggunakan Engine Management yang boleh mengawal "low Impedance Enjector", kerana kebanyakan injector bersaiz besar datang dalam spec low Ohm@Low Impedance. Kita boleh mengetahuinya dengan melihat spesifikasi sesuatu Management samada jenis Saturated sahaja ataupun Peak And Hold (low Injector Control).


Walaupun injector low impedance boleh digunakan pada Management jenis Saturated dengan manambah Resistor (ballast), namun terdapat kekurangan dari segi pengawalan bahan api semasa idling jika menggunakan Injector yang terlalu besar. Biasanya semasa idling, Air Fuel Ratio akan lebih "rich" dan tidak smooth seperti menggunakan Management jenis Peak And Hold.

Kesimpulan

Tedapat banyak lagi kelebihan yang ada pada Engine Management System dan tidak sempat diterangkan dengan lebih lanjut pada Entri kali ini. Di harap dengan sedikit panduan yang diberikan, boleh membantu anda membuat pilihan yang tepat dan selamat. Seperti biasa, jika ada sebarang persaoalan, boleh dikemukan di ruang yang disediakan

p/s : bagi anda yang berminat untuk belajar lebih mendalam mengenai Stand Alone Management System, apa kata sertai kami di Pahang pada 24 - 26 February 2017 dan di Kedah pada 24 - 26 March 2017

http://www.tuneracademy.com/p/locations.html

Untuk melihat apa yang bakal di belajar nanti, boleh klik SINI


0 comments:

Post a Comment