Thursday, 19 January 2017

Spark Plug Reading

Tune Enjin memerlukan beberapa proses dan amat penting untuk kita melihat keadaan spark plug, walaupun telah "dimonitor" Air Fuel Ratio dan Tahap knocking (ignition timing)
Melalui spark plug, kita dapat mengetahui keadaan sebenar proses pembakaran enjin, sama ada lean, rich, ataupun julat suhu yang tidak sesuai dengan setup enjin.1. Bahagian ini di sebut Ground Electrode

Disini kita boleh mengetahui samada Ignition Timing Terlalu Tinggi ataupun  Spark Plug Heat Range tidak Sesuai dengan  Setup Enjin Anda.
Contohnya, sesebuah enjin Comp. Ratio dalam 11 menggunakan Sparkplug NGK  BKR6EIX (Heat Range No.6). Setelah Proses Tuning dilakukan, apabila dilihat pada Spark Plug, Garis Putih (kebiasannya akan nampak 1 garis) berada hampir dengan Tread Spark Plug. Ini menunjukkan bahawa Spark Plug Itu terlalu panas bagi setup enjin itu. Disyorkan supaya menambah 1 lagi Heat Range untuk mengatasinya. (Heat Range No.7)

Contoh ke-2. Ok, kita ambil semula situasi diatas, Dengan spark Plug BHR7EIX tetapi Ignition Timing terlalu rendah. Setelah Proses Tuning dilakukan, Kita lihat pada Spark Plug, garis Putih berada di penghujung Ground Electrode.

Kedududukan garis yang "Ideal " adalah di sekitar Tengah (pada 90 Degree) Ground Electrode.2. Bahagian ini juga di sebut Ground Electrode

Enjin yang sihat, di hujung Ground Electrode adalah bersih. Hanya ada Tona Warna yang menunjukkan pembakaran campuran Udara dan Bahan Api. Bagi enjin yang mempunyai masalah Valve Seal atau Piston Ring (Bocor) dibahagian ini akan kelihatan seperti Tempekan Jelaga Berekeladak.

3. Bahagian Ini disebut Base Ring

Dari sini kita boleh mengetahui keadaan Fuel Semasa Idling, Adakah ianya Rich, Stoich ataupun Lean. Jika Rich bahagi ini akan kelihatan Hitam dan Berkarbon. Jika Stoich ia akan berwarna Kelabu Gelap ke perangan.4. Bahagian ini disebut Insulator Nose

Pada asalnya Insulator Nose berwarna Putih. Jika ia bertukar ke warna Perang, Ianya menunjukkan Campuran dan Bahan Api berada dalam keadaan Sangat baik. Ada juga keadaan dimana warnanya nampak lebih kepada Putih dan ianya juga masih OK. ECU anda mengawal Campuran Udara dan Bahan Api dalam keadaan Stoich @ Closed Loop dan inilah kebanyakan ECU pada hari ini lakukan. Ianya membantu menjimatkan Fuel, tetapi kehilangan POWER.Kesimpulan

Diharap artikel kali ini dapat membantu anda untuk memilih Sprak Plug yang sesuai dan juga dapat membantu melancarkan Kerja Tuning yang dilakukan, Seperti biasa, sebarang persoalan amat dialu-alukan.

1 comments:

  1. Plug krt sy oilfouling bang, adakah disebabkn throttle body atau piston ring bang, harap Abg dpt membantu

    ReplyDelete