Sunday, 9 April 2017

Coil On Plug Wiring Tutorial

Tune kereta merupakan satu topik yang menarik, namun semua itu tidak mungkin terjadi apabila proses wiring tidak dilakukan dengan betul. Bila sebut sahaja bab Wiring, 2 perkara ini perlu ditekankan. Pertama adalah penyambungan wire yang betul dan kedua adalah kekemasan. Membuat wiring yang kemas memerlukan peralatan yang baik samada dari segi material yang digunakan dan juga alat yang membantu kerja wiring yang dilakukan.


Pada kali ini, kami kongsikan langkah demi langkah untuk membuat Wiring Coil On Plug menggunakan coil dari Honda K20A yang dipasang pada Enjin Proton Wira 1.6 (4G92P).

Antara peralatan yang diperlukan adalah, Wire warna merah, Hitam (Saiz 14 AWG) dan 4 Warna belainan (Saiz 18 AWG). Untuk membalut wayar nanti kita perlukan Expandable Wire Shield bersaiz 8 mm (5 mm juga boleh digunakan). Kita juga perlukan Shrink Tube bersaiz 20mm, 7mm dan 3mm. Untuk Label kan wire, kita pelukan Sticker label, dan juga Transparent Shrink Tube bersaiz 9mm dan 3mm.Langkah pertama adalah memotong 3 wire (Merah, Hitam dan wire Signal) mengikut pinout Coil -12v / Ground / Signal dan potongan itu hendakah mengikut jarak dari piston no 1 hingga piston no 4 ke tempat penyambunagn wIre yang dilakukan nanti. Setelah wire dipotong, 3 wire bagi setiap coil dimasukkan dalam Expandable Wire Shield. Kemudian masukkan juga 2 Shrink Tube bersaiz 7mm (untuk mengikat penghujung Wirer Sheild) dan masukkan juga Transparent Shrink Tube bersaiz 9mm.

 
Setelah itu, kita pelu menyambungkan Wire tadi ke Soket Coil On Plug. Sebelum meyambung, masukkan Shrink Tube bersaiz 3 mm kepada setiap wire. Bagi penyambungan wire yang baik, hendaklah menggunakan solder. Pada Soket Coil K20A, warna Hitam belang Putih adalah 12V, Warna Hitam adalah Ground manakala satu wayar lagi adalah signal.Seterusnya, tutup wire tadi menggunakan Expandable wire , dan matikan hujung dengan Heat Shrink. Labelkan penghujung wire mengikut coil 1 hingga coil 4


Sambung keempat-empat wire 12v. dan Wire Ground (warna hitam)


Balut Wire tadi menjadi 1 menggunakan Shrink Tuner bersaiz 20mm

Dan Hasilnya, akan dapat seperti ini

Wiring ini boleh dimasukkan kepada Stand Alone ECU dan boleh juga digandingkan bersama ECU Standard. Ok, Selamat Mencuba :-)

14 comments:

 1. salam sy din dari ganu...ingin bertanyakan tentang coil on plug....sy pakai 4g93 gsr ck turbo....sy pernah buat cop menggunakan cop k20 pada injin sy...tp hasilnya x memuaskan sbb kereta x boleh hidup...tp bila masuk balik coil lama mudah saja kereta hidup........adakah system wiring dia lain...mintak tolong jasa baik encik kalu boleh membantu...cara pemasangan nya......

  ReplyDelete
 2. salam sy xdapat rpm signal.....ada apa cara utk jalan rpm

  ReplyDelete
  Replies
  1. kena bypass crank angle sensor wire ke rpm wirenpada ecu.kena guna diode

   Delete
  2. wire kat disibutor sambung mcm mne bos

   Delete
 3. Hi kawan saya ingin memasang koil on plug utk iswara uk spec saya. Boleh encik memberi tahu bagaimana nya ia menyambung wiringnya??

  ReplyDelete
 4. Salam.. Bos2ku semuanyaa.. Apa fungsi eh klu 4g93 pakai k20 ni?? Haha.. Nk thu

  ReplyDelete
 5. Plug n play utk kembara hc berapa rm?

  ReplyDelete
 6. salam bosku..pm wiring diagram untuk proton waja 4g18...

  ni alamat emek sy

  amarasmadi85@gmail.com

  ReplyDelete
 7. wiring standard wira 4g13 vdo boleh ke nk ubah suai ke coil on plug ni.?

  ReplyDelete
 8. Assalamualaikum Bo's...sya nak tya....klau masuk dkat enjin 4g92...adakah kna pkai dasebuter Bo's....Dan LG satu perlu ke kna tukar ECU doch...

  ReplyDelete
 9. kalau plp dgan 1,7 sama tak

  ReplyDelete
 10. salam boss ada jual siap tak wiring coil 4g92 single cam..PM sya wassap 0124185390

  ReplyDelete
 11. Slm boss ada jual siap tak wiring coil 4g92 singel cam klw ada blh pm sya boss wasap 0198989935

  ReplyDelete
 12. boss ada diagram untuk wira 1.6 4g92 sohc?? nightspeeder@gmail.com

  ReplyDelete